A négyszeres Tour de France-győztes súlyos edzésbalesetet szenvedett a Critérium du Dauphiné pályabejárásán, aminek következtében több csontját is eltörte. A 60 km/h-nál történt baleset fényében talán nem is meglepő, hogy az éjszaka nyolc órás műtéten esett át, az viszont elég meghökkentő, hogy valószínűleg ezalatt újabb Grand Tourt nyert.

Hirdetés

Chris Froome súlyos balesetet szenvedett, nem lesz ott a Touron

A Team Ineos versenyzőjét még pár napig biztosan az intenzív osztályon ápolják majd, de állapota a legfrissebb hírek szerint stabil, már fel is ébredt az operáció után és a visszatérése felől érdeklődött. Ugyan nagyon korai még erről beszélni, de legalább fél éves rehabilitáció vár majd Froome-ra. Addig is kereshet a lakásában egy újabb trófeának helyet, hiszen problémák adódtak a 2011-es Vuelta győztesével…

Juan José Cobo nyerte azt a Grand Tourt, ám a legfrissebb hírek szerint nem stimmelt valami a biológiai útlevelével, így több mint valószínű, hogy utólag törlik az eredményeit abból az időszakból. A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) jelenleg ennél többet nem árult el az ügyről, közleményükben is csak annyit állítanak, hogy a 2009-2011 közötti időszakban vett mintái (és ez alapján íródott biológiai útlevelének értékei) arra utalnak, hogy a spanyol versenyző tiltott szert használt. Cobo azon a Vueltán szakaszt nyert és az összetettben is első lett, de később közelébe se került ilyen eredményeknek, két év Movistar-lét után egy török harmadosztályú csapatban akasztotta szögre a cipőt 2014-ben. Most utólag három év eltiltásra számíthat, de még egy hónapig fellebbezhet.

Erre elég kicsi az esély, ami azt jelentené, hogy Christopher Froome lépne elő a 2011-es Vuelta a Espana győztesévé. Ez több szempontból is különleges helyzet lenne, hiszen Froome ezen a versenyen robbant be a kerékpáros világ köztudatába. A Team Sky Bradley Wiggins segítésére vitte a versenyre, de keksz került a levesbe, hiszen Froome elverte a csapattársát a hosszú időfutamon és átvette a vezetést az összetettben. Egy nappal később ugyan veszített némi időt, de pár napra rá kiderült, hogy ő a legerősebb a csapatnál. Ekkor azonban már késő volt, nem sikerült Cobót utolérni, aki akkor 13 másodperc előnnyel nyerte a versenyt.

Ha hivatalossá válik a változtatás, szépen átrendeződik Froome dicsőséglistája. Hétszeres Grand Tour-győztessé lép elő, amelyekből az elsőt 2011-ben szerzi, és a Vuelta győzelmeit is megduplázhatja. Plusz adalék, hogy a holland Bauke Mollema pályafutása is gazdagodhat egy Grand-Tour dobogóval, a Team Sky pedig a 2011-es Vuelta kétszeres győztesévé léphet elő Bradley Wiggins második helyével.

Címlapfotó: Wikimedia Commons

Hirdetés
A bringázás mellett az írás volt az első olyan dolog az életemben, ami több, mint két hétig le tudott kötni és ez máig is tart. Ebből lett a Flowcycle, ahol az a célom, hogy bemutassam, a bringa nem csak szimplán egy eszköz, hanem megoldás korunk legtöbb égető problémájára. És mellette piszkosul élvezetes is!

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet