Három hét és több, mint 3500 kilométer után teljesen nyílt volt a verseny a Giro d’Italia utolsó napja előtt, azonban érvényesült a papírforma az “igazság versenyén”.

Hirdetés

A Formula-1-es Olasz Nagydíjnak is otthont adó monzai versenypályán startolt a 29 kilométeres, jellemzően sík időfutam. Majdnem egy teljes kört kellett megtenni a pályán, ami után a versenyzők városi utakon folytatták útjukat Milánó felé.

A szakaszon előzetesen esélyesnek tartott időfutammenők (például Kiryienka vagy Biabolocki, esetleg Jungels), nem mentek elég jót. A kevésbé ismert Jos van Emden (LottoNL Jumbo) nyerte a szakaszt. A holland 53-as átlagot repesztett ami minden idők ötödik leggyorsabb időfutam eredménye a Giro d’Italián. Volt azonban egy komoly kihívója.

Tom Dumoulin (Team Sunweb) ugyanis hozta a formáját. Mozdulatlan felsőtesttel elképesztőt hajtott. A szakaszon végül második lett 15 másodperccel van Emden mögött, azonban az összetettben magabiztosan ugrott fel a negyedikről az első helyre, így ő nyerte a 100. Giro d’Italiát. Tom Dumoulin az első holland akinek sikerült ez a bravúr.

Nairo Quintana (Movistar Team) kockáztatott, és nem is ment vészesen rosszat(1:39-et kapott Dumoulintől), azonban ma ez csak az összetett második helyére volt elég (31 másodperc hátrány). A végső dobogót az 1 perc 9 másodpercet kapó Vincenzo Nibali (Bahrain Merida) egészítette ki (41 másodperc hátrány), akit az ismét átlagon alul teljesítő Thibaut Pinot (FDJ) követ már több mint egy perccel.

Akárhogy is, a motoros incidenst leszámítva nem is kívánhattunk volna jobb versenyt a centenáriumi Girónak. Nem az időjárás, nem a bukások döntöttek, hanem az okos versenyzés és a nyers erő.

A kék trikót Mikel Landa (Team Sky) viheti haza, aki nem ilyen összetett eredményben bízott, de talán enyhítheti a brit csapat fájdalmait a különverseny megnyerése.

A ciklámen trikó is már napokkal korábban bebiztosította Fernando Gaviria (Quick-Step Floors). Gaviria ezzel az első kolumbiai lett, aki valamelyik háromhetes körversenyen ponttrikót nyert.

A fehér trikót nem sikerült megvédenie Adam Yates-nek (Orica Scott), több, mint egy percet kapott Bob Jungels-től (Quick-Step Floors), így végül a luxemburgi viheti haza a legjobb fiatalnak járó díjat.

A csapatversenyt közel egy óra előnnyel a Movistar nyerte az Ag2r és a FDJ előtt.

Videón a 2017-es Giro d’Italia utolsó szakasza:

Nektek, olvasóknak köszönjük a háromhetes figyelmet, hamarosan a Critérium du Dauphinéval majd a Tour de France-szal folytatjuk.

A 100. Giro d’Italia utolsó, 21. szakaszának és a teljes versenynek a végeredménye:

Hirdetés
A bringázás mellett az írás volt az első olyan dolog az életemben, ami több, mint két hétig le tudott kötni és ez máig is tart. Ebből lett a Flowcycle, ahol az a célom, hogy bemutassam, a bringa nem csak szimplán egy eszköz, hanem megoldás korunk legtöbb égető problémájára. És mellette piszkosul élvezetes is!

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet