Legutóbb a gyerekülés kontra utánfutó dilemmában igyekeztünk segíteni, ezúttal viszont a különböző kialakítású gyerekülések tengerében merültünk el. Mi a különbség a kerékpáros gyerekülések között és mi felel meg legjobban az igényeidnek?

Hirdetés

Ahogy előző cikkünkben, most is a Hamax gyereküléseit próbáltuk ki, ezúttal három külön kategóriából kaptunk a gyártótól. Egy teljesen egyszerű, mégis minőségi modellt (Hamax Zenith), egy vázra szerelhető gyerekülést (Hamax Kiss) és a minden földi jóval ellátott rugós ülést (Hamax Caress) hasonlítottuk össze.

Hamax Kiss – a vázra szerelhető gyerekülés

Az összeállítás legegyszerűbb darabja a Hamax Kiss, ami egy biztonsági szabványoknak megfelelő ülés, de azért tud néhány extrát. Ahogy a többi Hamax ülésen, ezen is apró kapaszkodókat helyeztek el a szélein, így a gyerkőc nagyobb biztonságban érezheti magát rázósabb útszakaszon. Két magasságban használható az öv, ami három pontos.

Ennél jóval több lehetőséget kínál a lábtartó, így a zsibbadástól, vagy az illetéktelenül kalimpáló lábaktól sem kell tartanunk. A Kiss egyedisége, hogy játékos mintában, három színben kapható, ráadásul ezzel rímelő bukósisakot is kérhetünk hozzá.

Ugyan minden Hamax gyerekülés kérhető vázra szerelhető konzollal, az összeállításunkból mégis kilóg ezzel a megoldásával a Kiss. A konzolt a nyeregvázcsőre kell felcsavarozni imbusszal, aztán csak bele kell kattintani a gyerekülésből kitüremkedő két fémpálcát és már mehetünk is. A konzol kattanás mellett zöld színnel jelzi, ha biztonságosan felszereltük a gyerekülést, így könnyen meggyőződhetünk arról, hogy mindent jól csináltunk-e.

Az ilyen konzolos kialakítás azért jó, mert olyan bringákra is felszerelhetjük a gyerekülést, amin nincsen csomagtartó, ráadásul csupán egy kattintás leszedni az ülést, ha éppen nincsen rá szükségünk. Mindemellett némi plusz komfortot is nyújt a mögöttünk ülő gyerkőcnek, hiszen kevésbé fogják érezni az útegyenetlenségeket, mint a csomagtartóra rögzített gyerekülések esetében.

Mi a helyzet a szabványokkal és a szabályokkal?

Magyarországon a Kresz és a Köhém rendelet mondja ki a kerékpáros gyerekülésekkel kapcsolatos szabályokat. Csak 16 évnél idősebb személy szállíthat személyt, ő is maximum 10 éves gyereket a kerékpár pótülésén. Ez utóbbi alatt nyilván egy direkt erre a célra kitalált gyerekülést ért a szabályalkotó, a csomagtartó nem pótülés. A kerékpárra gyermekülés olyan módon szerelhető fel, hogy az ülés és a rajta ülő gyermek a vezetőt a kilátásban és a vezetésben ne akadályozza, a kerékpár világító- és jelzőberendezéseit ne takarja. Az ülésfelület súlypontjának a jármű hosszanti függőleges szimmetriasíkjában, a tengelysíkok között kell elhelyezkednie. A vezető háta mögött közvetlenül elhelyezett gyermekülés azzal a feltétellel megengedett, hogy háttámlával és a gyermek méretére beállítható, általa ki nem kapcsolható, a kibújást minden körülmények között megakadályozó utasvisszatartó rendszerrel van ellátva.

Az üléshez kapaszkodót és lábtartót is fel kell szerelni, és a konstrukciónak meg kell akadályoznia, hogy a gyermek lába a kerékkel érintkezésbe kerülhessen. Az ülés, a kapaszkodó és a lábtartó nem lehet összefüggésben a kormányzott kerékkel, valamint az azzal együtt elforduló szerkezettel.

Hamax Zenith Relax – az arany középút

Összeállításunk leginkább klasszikus szereplője a csomagtartóra szerelhető Zenith, de egyébként őt is lehet kérni vázra kattintható konzolos megoldással. Felszerelni a csomagtartós rögzítési megoldással is pofonegyszerű, akárcsak a többi Hamax terméket is. Egy gyerekzáras tekerővel kell beállítani a karmokat, hogy azok illeszkedjenek, majd biztonságosan üljenek a csomagtartón. A karmok a maximális stabilitás érdekében elég hosszan fognak át, így érdemes leellenőriznünk, hogy a mi csomagtartónkon a rögzítőszárak nem akadályozzák-e a gyerekülés felszerelését.

A Zenith-en is állítható a lábmagasság, ráadásul mivel Relax modellről van szó, így a dőlésszögén is alakíthatunk – aki aggódott már az elalvás miatt lecsukló fejű gyereke miatt, az értékelni fogja ezt a funkciót. A biztonságról hárompontos, váll résznél gumimerevítéssel ellátott biztonsági öv, lábrögzítő és a lábak kalimpálását megakadályozó kialakítás gondoskodik.

Hamax Caress – komfort mindenekfelett

A Caress összeállításunk legjobban felszerelt tagja. Rugós kialakításával sokkal kényelmesebbé teszi az utazást a gyerekek számára, ráadásul a három pontos, vállaknál gumimerevítővel ellátott öv magasságát rugalmasan, a háttámlával együtt lehet állítani. A Caress a Kiss tulajdonságain felül (állítható és biztonságosan rögzíthető lábtartók, kapaszkodók) rendelkezik még egy hasznos képességgel: e-bike-ok csomagtartójára is felszerelhető. Alkalmi tesztelőnk, a hároméves Heni egyértelműen ezt az ülést élvezte a legjobban.

Egyéb alternatívák

Holland videókon gyakran látunk kormányra szerelhető gyereküléseket is, de ahhoz már elég jó kerékpárkezelési technika kell, ráadásul a menetszelet ebben az esetben közvetlenül kapja a gyerek, ami nem biztos hogy előnyös egy hűvös napon. Nagyon kicsi gyereknél, vagy ha kettő is van, esetleg hosszabb túráknál egy utánfutó lehet még a jó megoldás, erről korábbi cikkünkben írtunk.

Gyerekülés vagy utánfutó – melyik a jobb választás?

Ha gyerekülésre esik a választás a használat módja és gyakorisága alapján érdemes választanunk. Ha csak évente párszor vinnénk a gyereket magunkkal bringázás közben, egy egyszerűbb darab is megfelelhet, viszont ha nincs csomagtartó rögzítési pont, akkor mindenképpen olyan modellt kell keresnünk, amit vázra erősíthetünk. Mindennapi ingázásnál viszont érdemes egy olyan darabot választanunk, aminek a növekedéssel párhuzamosan rugalmasan állítható a háttámlája, így nagyobb kényelemben és biztonságban telhetnek majd a közös kilométerek.

A Cikket a Neuzer támogatta.

Hirdetés
Itt olyan írásokat olvashatsz, amelyek a Flowcycle többi cikkeihez hasonlóan érdekesek és hasznosak, de elkészítésüket egy külső cég támogatta.

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet