Az Ooho! egy speciális anyag, ami helyettesítheti a kulacsot. Tényleg ez lenne a jövő?

Nem rég írtunk a kulacsok tisztításáról. Mivel elég körülményes dologról van szó, különösen felkeltette az érdeklődésünket az Ooho!, ami azt ígéri, hogy többé nincs szükségünk kulacsra vagy műanyag pohárra a folyadékok tárolásához.

Hirdetés

Így mosd a kulacsodat!

A Skipping Rocks Lab csapata közösségi finanszírozás segítségével akarja megvalósítani az innovatív megoldást, de nézzük részletesebben, mi ez az egész egyáltalán.

Az Ooho! külső borítását egy vékony, rugalmas anyag biztosítja, amit a következő eljárás tesz lehetővé:

  1. A vizet gömb alakúra fagyasztják,
  2. majd kalcium-klorid oldatba mártják.
  3. A következő lépésként – egyfajta második membránt, vagyis külső borítást alkotva – barna algakivonatból álló oldatba helyezik. A hosszú algafürdő hatására a héj egyre erősebbé és vastagabbá válik.

Az Ooho! belsejébe kerülhet víz, de akár üdítőital is. Ugyanakkor tévedés lenne azt hinni, hogy az Ooho! kivitelezését eleinte nem érték negatív vélemények. Néhányan az ízére panaszkodtak, míg mások felhívták a figyelmet a visszazárás problémájára, valamint a higiéniai szempontokra, de kezdetben még a membrán állóképessége sem bizonyult megfelelőnek. 2014 óta tehát sok szempontnak kellett még megfelelniük a készítőknek, de az innováció azóta sem állt le.

Az Ooho! nagy népszerűségnek örvend, ami nem is olyan meglepő, ha azt nézzük, hogy mennyi ellenérv szól a műanyag mellett. Csak néhányat említve a műanyag, egy mesterségesen előállított anyag, amely kőolajból, valamint különböző adalékok hozzáadásával készül:

  • rendkívül nehezen, vagy egyáltalán nem bomlik le,
  • az ember egészségére negatív hatást gyakorolhat (pl. rák, idegrendszeri problémák megnövekedett kockázata),
  • a nagy mennyiségű hulladék jelentős károkat tud okozni a tengeri környezetben, valamint a természet más területein, rombolva ezzel az állat- és a növényvilág biztonságát és egészségét,
  • égése során veszélyes anyagok szabadulnak fel (pl. rákkeltő anyagok keletkeznek, amik légúti megbetegedést okozhatnak)
  • gyártásuk során ugyancsak mérgező melléktermékek keletkeznek,
  • de még a gyermekjátékokban lévő adalékanyagok (pl. PVC), vagy a különböző ital- és ételtárolókban fellelhető káros anyagok (pl. bpA, etilén glikol, antimon trioxid) is kárt tehetnek az egészségünkben,
  • ráadásul még az újrahasznosított műanyag is környezetterhelővé válhat.

További hasznos információk a rossz és a jó műanyagokról, pl. ezen a linken.

 

Hol tart most az Ooho!?

A tervezett 400 ezer font helyett már több, mint 800 ezer fontot sikerült összegyűjteniük. Az elmúlt időszakban különböző sporteseményeken, fesztiválokon, valamint előadásokon népszerűsítették az ötletet, de hogy mikor valósulhat meg, hogy piacra is dobják a terméket, az egyelőre még kérdéses.

Címlapfotó: Skipping Rocks Lab

Hirdetés

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet