Ismételten a hegyimenőké volt a főszerep, az utolsó pihenőnap előtti szakaszon a versenyzők nem kímélték egymást és az idei Tour de France talán legjobb szakaszát tették le az asztalra, aminek következtében jelentős változások történtek az összetettben is.

Hirdetés

Hirdetés

 

A második hét és a Pireneusok utolsó etapjához érkezett a mezőny. A tegnapi nehéz nap után, ma sem ígérkezett éppen könnyűnek a szakasz, ugyanis három 1. kategóriás emelkedő várt a versenyzőkre. A közepesen hosszú és meredek hegyek után Foix és a Prat d’ Albis volt a cél helyszíne. Legutóbb 2017-ben rendeztek itt befutót, ami a jelenlegi francia bajnok Warren Barguil győzelmével zárult, akkor egy hosszabb lejtmenet után sprintelte le a riválisait.

A szintrajzra ránézve már látszott, hogy alkalmas a terep a hegyimenők számára, hogy újra megpróbálják átrendezni az összetett állását. Nehezen alakult ki, ám a vártnál talán nagyobb csoportnak sikerült elszöknie a szakasz első felében. A nagy létszámú csoportban váratlan nevek is feltűntek, köztük volt Nairo Quintana (Movistar Team), Alexey Lutsenko (Astana Pro Team), Romain Bardet (AG2R La Mondiale) és a korábbi szakaszgyőztes Simon Yates (Mitchelton-Scott) is. A Deceuninck – Quick-Step vezette mezőny azonban nem engedte, hogy nagy teret nyerjenek, legnagyobb előnyük közel 4 perc volt a hegyek lábához közeledve.

Tudva azt, hogy nem engedik messzire őket, már az első komolyabb hegyen elkezdték kóstolgatni egymást a szökevények. A Port de Lers tetejére megfeleződött a szökevénycsoport, előnyük 5 perc körül tetőzött. Már ez az emelkedő is hozott áldozatot, hiszen kisebb meglepetésre leszakadt az összetett 10. helyén álló Enric Mas (Deceuninck – Quick-Step), miközben csapattársa, a sprinter Elia Viviani ment tempót.

A nap utolsó előtti emelkedőjén tovább folytatódott a szelekció, elől és hátul is rendesen megfogyatkozott a csoport létszáma. Az emelkedő végéhez közeledve, a meredekebb (12-15 %-os) részeken Mikel Landa (Movistar Team) volt az első az esélyesek csoportjából aki elszakadt a riválisaitól, a hegytetőn már fél perc volt az előnye, ami a lejtmenetre közel megduplázódott. Segítségére voltak a szökésből visszamaradt csapattársai: Marc Soler és Andrey Amador. Az igencsak megnyirbált sárga trikós csoportját a Jumbo-Visma vezette, Steven Kruijswijk mellett még ott volt két csapattársa, Laurens De Plus és George Bennett is.

A nap utolsó emelkedőjére a névrokonok, Simon Geschke (CCC Team) és Yates fordultak rá először, közel 2 perc előnnyel Landa csoportjától, és 3 perccel a mezőny előtt. A brit nem sokat várakozott, 9 km-re a céltól leszakította az egyetlen társát, és megindult a második győzelme felé. Az esélyesek csoportjában ismételten David Gaudu (Groupama-FDJ) volt az aki elkezdte osztani a fájdalmat a hegy elején, előkészítve a terepet Thibaut Pinot támadásának, akivel csak Egan Bernal (Team INEOS), Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick Step) és Emanuel Buchmann (Bora-Hansgrohe) tudott menni, a többi esélyes hátul maradt és saját tempóban másztak tovább.

A francia folyamatos ritmusváltásaival lemorzsolt magáról mindenkit és egyedül kezdte el ledolgozni az összetettben fennálló hátrányát. Alaphilippe talán túlságosan sok erőt használt el arra, hogy korábban Pinot támadásait átvegye, és rohamos sebességgel vesztett teret az őt üldözőkkel szemben. Pinot nagyon gyorsan utolérte Landát, arra viszont már nem volt elég ideje, hogy Simon Yateset is elkapja, aki így az idei Tour de France-on második győzelmét zsebelte be. Pinot jött be a 2. helyen, együtt Landával, aki a korai támadásával a 3. helyet szerezte meg.

A sárga trikós csoportjában először Kruijswijk húzta meg a tempót, majd Geraint Thomas is ritmust váltott, amit Alaphilippe már nem tudott követni, így minden ellenfelével szemben jelentősen veszített előnyéből az összetettben. Pinot másfél percet, Buchmann és Bernal 1 percet, Thomas és Kruijswijk közel fél percet dolgozott le. Az összetettben így 6 ember van 2:14-es hátrányon belül, így minden bizonnyal közülük kerül ki az idei kiírás győztese. A 7. helyezett Landa már 5 perc hátrányban aligha szólhat bele az ő csatájukba.

A 2019-es Tour de France 15. szakaszának végeredménye és az összetett állása:

Címlapfotó: A.S.O.

A tour alatt Wilier ruhák és kiegészítők -10% kedvezménnyel (x).


Kövesd velünk a 2019-es Tour de France történéseit. Mindent megtudhatsz a versenyről a flowcycle.hu/tour-2019 oldalon!

Hirdetés

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet