Lassan egy éve, hogy belengették a budapesti bringasztrádákat, miközben északkelet-Pesten már most is olyan biciklis zöldövezetek vannak, hogy csak pislogtunk. Eddigi legrövidebb, de legaranyosabb bringakörünk Budapestről.

Hirdetés

Távolság: 26 km

Szintemelkedés: 260 m

Nehézség: könnyű

GPX fájl letöltése: ide kattintva.

Túránk startpontja a XV. és a XVI. kerület határában, a helyi kiserdő mögött, a Szilas-patak partja. Ez a vízfolyás szinte végig kísérni fogja utunkat, ami már önmagában is megadja a hangulatot. Nem kell tartani a kutyasétáltatóktól vagy a görkorisoktól, hiszen az út nem csak jó minőségű, de általában elég széles is ahhoz, hogy mindenki elférjen.

Odafelé ragaszkodtunk a Szilas-patak közelségéhez, így bevállaltunk egy kilométernyi kavicsos utat, de ezt maximum akkor érzed majd kellemetlennek, ha országútival indultál útnak. Minden más esetben csak élmény, hogy a főváros szélén végig ilyen természetközeli közegben tekerhetsz.

Kisvártatva a Hermina Bringaparkba ütközünk bele. A park földutas pumpapályája hosszú évek óta a helyiek egyik kedvenc játszótere. Ottjártunkkor olyan picik is rótták a köröket a nekik kialakított részen, akik éppen csak akkorák voltak, hogy a futóbringákra fel tudtak már ülni. Gyerekekkel kötelező megállóhely.

Innen futárnyelven szólva koppanásig tekerünk, továbbra is a Szilas-patak mentén. Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvizéig, a Naplás-tóig csak egy s-kanyar keresztezi utunkat, a vízparton pedig büfé és kellemes piknikezőhelyek várnak rád. A tó sok vízimadár kedvelt pihenőhelye, fürödni viszont tilos benne. Jobbra, az úton átkelve egy tábla jelzi a frissen épült Naplás-tavi kilátót, egy rövid, 300 méteres emelkedő vezet fel hozzá az erdőben. Semmiképpen ne hagyd ki!

A tó után a Naplás úton tekerünk tovább, hogy aztán egy régi ismerős, a Rákos-patak mentén folytassuk a kört. Az út nem kevésbé lesz hibátlan minőségű, de ha lehet, még kedvesebb a hangulata. A minivízesések, az árnyas fás részek szinte romantikussá teszik a tekerést. Az út a Cinkotai útnál véget ér, de ide kattintva nézhetsz egy másik túrát, ami a Rákos-patak belső részei mellett vezet – és szintén ajánlott gyerekes családok számára.

A síneken átkelve már egyszerű kerékpárúton jutunk el Mátyásföld határáig, ahonnan a lakótelep felé tovább vezetne egy kerékpárút, de mi egy rövid közutas részt bevállalva visszatérünk a Szilas-patak mellé, és a Hermina Bringaparkig az eredeti útvonalon megyünk vissza a kezdőpont felé. A parknál balra egy erdei kerékpárúton, majd a házak között tekerünk tovább, így ki lehet hagyni az elején említett földutas trailt.

A Naplás-tó körnek olyan bája van, hogy rövidsége, a helyiek által felkapottsága sem tántorítja el még a kompetitívebb bringásokat sem a használatától, ugyanakkor a legjobban a biciklizésbe csak most belekóstolók fogják élvezni. Legyél kicsi vagy akár nagyobb, ennek a kerékpárútnak íze, zamata van, ami Budapesten igazi kuriózummá teszi.

Tématámogatás: Készült az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ és az aktivmagyarorszag.hu ajánlásával.

Hirdetés
Flowcycle szerzővel jelennek meg azok a tartalmaink, amelyeket a szerkesztőség közösen készített.

1 hozzászólás

  1. Ebből a bringautas, sőt földutas andalgásból eléggé kilóg a Cinkota út Bökényföldi út és Naplás út közti része, ami egy forgalmas főút jelentős teherforgalommal. Helyette ajánlom inkább lemenni a Bökényföldi kerékpárút felé és a Zsemlékes úton vagy az Újszász utcai kerékpársávon visszamenni.

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet