A párizsi emberek megértették, hogy változtatniuk kell, számukra egyre fontosabbá válik a környezettudatos közlekedés és a kerékpározás. Ebben a legnagyobb szerepe kétségtelenül Anne Hidalgónak van, aki amellett, hogy Párizs főpolgármestere, alapjaiban alakította át a francia fővárost közlekedését. Újabb lépése nem kevésbé radikális, mint az eddigiek: már 2022-ben jön az autómentes párizsi belváros.

Hirdetés

Elkötelezetten harcol egy fenntarthatóbb és élhetőbb környezetért Párizsban. Az autós infrastruktúra visszaszorításával jelentősen növelte a zöldfelületek méretét, közösségi tereket és kerékpárutakat létrehozva ezáltal. Az eleinte hatalmas ellenállásba ütköző polgármester nem adta fel a küzdelmet, és a párizsiak látván a pozitív változásokat városukban, ismét bizalmat szavaztak neki.

Párizs városszerte 30 km/órás sebességkorlátozást tervez bevezetni

Most ismét egy nagy jelentőségű bejelentést tett a főpolgármester asszony: 2022-től kitiltják az autóforgalom nagy részét a városból. Létrehoznak egy új zónát (az I-IV. kerületeket érinti), melyből a lehető legtöbb motoros járművet szeretnék kitiltani. Az új zóna sem lesz azért teljesen autómentes: a helyi lakosok, a fogyatékossággal élők, a szállítók és futárcégek motoros járművei engedéllyel behajthatnak majd a város autómentes zónájába. Az átmenő forgalmat – amely a teljes forgalom 55%-át teszi ki jelenleg – azonban tiltani fogják. Remélve, hogy ezáltal még kisebb lesz a környezetre jutó terhelés a városban. Az még nem eldöntött, hogy a turistabuszok behajthatnak-e majd a Notre Dame és a Louvre környékére, de dolgoznak ennek a problémának is a megoldásán.

Ugyan a tökéletes autómentességet nem is sikerül majd megoldani, azért a motoros járművek legnagyobb részének tiltott zónává válhat 2022-től Párizs belvárosa. Ez ismét egy hatalmas lépés az élhetőbb fővárosért folytatott küzdelemben.

Hirdetés
VIAVáros és Mobilitás Intézet
Online marketinges szakemberként dolgozom és szenvedélyesen szeretem a kerékpározást. Ennek a két területnek az ideális ötvözete számomra a Flowcycle. Itt egy igazán nemes cél érdekében használhatom a szaktudásom arra, hogy minél szélesebb körben népszerűsíthessük a kerékpározást és a fenntartható életmódot.

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet