Két csapat meglepetésszerű kiválása a koronavírus miatt talán felébresztette az aggódó hangokat a mezőnyben afelől, hogy nem egyértelmű, hogy végig fog menni a Giro d’Italia. Sagan volt az egyikük, aki nem bízta a véletlenre, de a többiek részéről is olyan versenyzést láthattunk, mintha úgy gondolnák: lehet, hogy nem lesz holnap.

Hirdetés

Eleve a szökésbe kerülésért is hosszú harc folyt, 40 kilométerig kellett várni, mire Peter Sagan (Bora Hansgrohe) és a 2020-as Girón már két szakaszt nyerő Filippo Ganna (Ineos Grenadiers) el tudott lépni a mezőnytől. Körülbelül húsz kilométeren keresztül nyomták együtt, mire egy nagyobb csoport (Jhonathan Restrepo (Androni Giocattoli-Sidermec), Ben Swift (Ineos Grenadiers), Simon Clarke (EF Pro Cycling), Dario Cataldo, Davide Villella (Movistar)) felzárkózott rájuk. Ennek tudatában a FDJ jó darabig küzdött a főmezőny élén, hogy Sagan próbálkozását eliminálják, de egy idő után be kellett látniuk, hogy a szlovákkal szemben ezen a napon nem lesz ellenszer.

A nap végére beszórt rövid, meredek emelkedőkön kezdődött el igazán a tánc, záporesők nehezítették a versenyzők dolgát, és támadásokból sem volt hiány. Az élcsoportban először Cataldo próbálkozott 41 kilométerrel a cél előtt, de ezt az akciót Gannán és Clarke-on kívül még mindenki szerelte. Ganna majd’ 20 kilométeren keresztül tampózott először Clarke-kal, majd nélküle, mire vissza tudott zárkózni és azonnal be is kínálta a többieket. A csoda azonban ezúttal elmaradt, a szökés összezárt.

Az élcsoport az utolsó előtti emelkedőn bomlott szét, 20 kilométerrel a cél előtt Saganra és Swiftre szűkült az elöl tekerők száma. A brit bajnok egy centit nem vezetett a lejtmenetben Sagannak, de nem is volt szükség rá, ugyanis a háromszoros világbajnok erőből lerázta az utolsó meredeken Swiftet. Innentől kezdve a Bora versenyzője rutinból végigtempózta a célig, és ezzel elmondhatja magáról, hogy már minden háromhetesen nyert legalább egy szakaszt. Sagan a ciklámen trikóban is sokat hozott Démare-on: 57-ről 20 pontra csökkentette a hátrányát.

A főmezőnyt is brutálisan megrostálták a rövid, de kemény kaptatók, de utólag nézve inkább a folyamatosan szerencsétlenül járó grand tour menők kálváriájáról szólt a csatájuk. Pello Bilbao támadása 22 kilométerrel a cél előtt egészen érdekessé tette a végjátékot, de a spanyolt végül a síkon utolérték. Az NTT is hiába mozgósított igen komoly erőket Pozzovívóért, az olasznak egy fontos pillanatban kellett kerékpárt cserélnie.

Ő mondjuk legalább még felért, nem úgy mint Jakob Fuglsang (Astana), aki a legutolsó lejtmenetben defektelt le és végül több mint egy percet kapott a többiektől. Az esélyesek csoportjának sprintjét a rózsaszín trikós Joao Almeida nyerte, aki így néhány bónuszmásodperccel növelte az előnyét az összetettben. Valter Attila tőlük két csoporttal hátrébb, 2 perc 11 másodpercre érkezett.

A 2020-as Giro d’Italia 10. szakaszának végeredménye és az összetett állása:


Címlapfotó: RCS Sport

Hirdetés
A bringázás mellett az írás volt az első olyan dolog az életemben, ami több, mint két hétig le tudott kötni és ez máig is tart. Ebből lett a Flowcycle, ahol az a célom, hogy bemutassam, a bringa nem csak szimplán egy eszköz, hanem megoldás korunk legtöbb égető problémájára. És mellette piszkosul élvezetes is!

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet