A Balaton igazi bringás olvasztótégely. Az is tervei között szerepelteti hazánk legnagyobb tavának körbetekerését, aki amúgy nagyon ritkán biciklizik. Kivételek azonban mindig akadnak: nekik való ez az ízelítő a Balaton olyan panorámáiból, amelyek biztosan meghozzák a kedvet a későbbi hosszabb távokra is.

Hirdetés

Távolság: 47 km

Szintemelkedés: 260 m

Nehézség: könnyű

Mini túránk feltételezett startpontja Hévíz, ahol találunk kerékpárkölcsönzőket is. Európa legnagyobb természetes, gyógyhatású, meleg vizes tőzegtavát már biztos ismeritek, de ha már megvannak a bringák, érdemes egy kört tenni a tó körüli sétányon. A fürdő délkeleti részéről rögtön egy különleges, erdei kerékpárúton találjuk magunkat. A dzsungelből kiérve átkelünk a 71-es úton, aztán a 13-as tábla vezet el az innen alig pár kilométerre lévő keszthelyi Festetics-kastélyig. A 13-as, Fertődtől Keszthelyig tartó kerékpáros túraútvonalról ide kattintva olvashatsz részletesebben.

A kastély számos történelmi tárlat helyszíne, ráadásul az alatta található pincékben borokat is kóstolhatsz. Mindezek mellett Keszthely gyakran látja vendégül a Tour de Hongrie mezőnyét is, a bringások általában pont a kastély elől szoktak rajtolni. A kastély északi oldalán, az árnyas Helikon Park mellett kerékpárút vezet tovább. A sétálóutcától alig 2 km a Balaton part, itt azonban légy résen, és kerekezz óvatosan a gyalogosok között!

Keszthelyről a Balaton körön déli irányba indulunk el, Balatonszentgyörgy határáig kell csak eltekerni, hogy elmondhassuk, letekertük a Balaton nyugati csücskét. Itt még folynak a környék forgalmi munkálatai, úgyhogy érdemes figyelni a táblákat, végig vezetni fognak bennünket az építési területen. Ha áttekertél az ideiglenes kerékpáros alagúton és a Zala folyó fölötti hídon, akkor biztosan tudhatod, hogy jó helyen jársz. Innen nagyon közel van a Kis-Balaton, ami személyes kedvencünk. Tedd is el a környékről szóló túraajánlatunkat a következő bringázásra!

Balatonberénybe beérve már biztos jól fog esni egy kis harapnivaló, szerencsére a kerékpárút közvetlen szomszédságában fél tucat hely közül választhatsz. Persze érdemes beosztani az időt, hiszen Balatonmáriafürdőről hajóval megyünk át a Balaton északi partjára, Balatongyörökre.

Szép kilátásban nincs hiány az északi oldalon sem. Három helyet is megnéztünk, elsőként kelet felé tekerve a bringakörön, a szűk három kilométerre található Szépkilátóval kezdtük. Innen már láthatod a Badacsonyt és a környék többi tanúhegyét.

Szépkilátó és a Badacsony

Balatongyörök keleti végében az Afrika múzeum lehet jó kiegészítő program, különösen, ha gyerekkel érkezel. Az eredetileg vadászati trófeák bemutatására létrejött hely ugyanis ma már állatkertté nőtte ki magát, ahol akár tevegelni is lehet. Ha még pompásabb, 360 fokos panorámára vágysz, Balatongyörök központjától északra kell menni. A Bél Mátyás kilátóra egy kilométeres, helyenként meredekebb emelkedő vezet fel az erdőben, de már akkor is érdemes bevállalni, ha csak toljátok a bicajt.

A harmadik „szépkilátásba” már random futottunk bele Balatongyörököt elhagyva. A Vonyarcvashegyi Szent Mihály kápolnához csakugyan kemény emelkedő vezet fel, de minden  erőfeszítést megért, hiszen innen a Balaton nyugati csücskére láthatunk rá. Fotóznivaló helyekből tehát nincs hiány, csak választani kell ;).

A következő település Gyenesdiás lesz, ahol a környék egyik legjobb fagylaltját mérik: a Bringatanya nevű helyen ráadásul nem csak a gombócokból, de a szerelőkészletekből sincs hiány. Ezután már újra Keszthely következik, s ezzel be is zárult a körünk. A kastélyt és a forgalmasabb helyeket ezúttal elkerüljük, a sétálóutca végén balra kanyarodva megyünk vissza Hévízre.

Rövid táv, ha kell szinte nulla szint, gyönyörű panoráma és a víz közelsége – mi más kell ahhoz, hogy nyaralásból rögtön egy kicsit aktívabb szórakozás kerekedjen? Bízunk benne, hogy a balatoni mini körünk elhivatottabbá teszi a kezdő bringásokat is.

További bringatúrák a Balaton-felvidéken:

Egy csipet bringás Toszkána a Balaton fölött

Erre bringázz, ha meguntad a Balaton köri kerékpárutat!

Hogy jutsz el bringával a Balatonról Veszprémbe?

Tématámogatás: Készült az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ és az aktivmagyarorszag.hu ajánlásával.

Hirdetés
Flowcycle szerzővel jelennek meg azok a tartalmaink, amelyeket a szerkesztőség közösen készített.

1 hozzászólás

  1. Kezdő bringásnak semmiképpen nem ajánlom a balatoni kört! Az út legtöbb helyen életveszélyes, a vonalvezetése, a „szélessége”, a közúti átvezetések kialakítása és a szezonban a nyaraló tömegek miatt is, nem beszélve a burkolat minőségéről.

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet