“Ki fogja nyerni a Tourt?” – erre a kérdésre nem tudunk választ adni, de segítünk eligazodni a csapatok és lehetséges esélyeseinek forgatagában.

Július 1-jén 22 csapat 198 kerekese vág neki a 104. Tour de France-nak. Az útvonalról már beszámoltunk nektek, most lássuk, kik lesznek az elkövetkezendő három hét meghatározó alakjai.

AG2R La Mondiale

A csapat egyértelműen Romain Bardet-ra épít, aki tavaly második lett a Touron Chris Froome mögött. A francia idén talán egy leheletnyivel rosszabbul teljesített az eddigi versenyeken, de nem érdemes leírni, hiszen még mindig csak 26 éves. Az AG2R egész erős csapattal áll rajthoz, hiszen ott lesz a sorban a korábbi Tour szakaszgyőztes Bakelants, a friss belga bajnok Naesen, és a friss francia időfutam bajnok Latour is. A csapaton belüli hangulatot emelheti hogy többekkel is szerződést hosszabbítottak 2020-ig.

Az AG2R sora a Tourra: Romain Bardet, Pierre Latour, Alexis Vuillermoz, Oliver Naesen, Mathias Frank, Axel Domont, Ben Gastauer, Jan Bakelants, Cyril Gautier.

Astana

Fabio Aru nem indult a Girón térdsérülés miatt, de néhány napja életében először megnyerte az olasz bajnokságot, így nem lesz nehéz felismerni a mezőnyben. Aru mellett a Dauphiné győztese, Jakob Fuglsang lesz a másik elsőszámú ember. Egyébként csupa tapasztalt emberekből áll a sor, köztük az olasz Dario Cataldóval, aki két évre hosszabbított az Astanával.

Az Astana sora a Tourra: Fabio Aru, Jakob Fuglsang, Dario Cataldo, Alexey Lutsenko, Dmitriy Gruzdev, Michael Valgren, Bakhtiyar Kozhatayev, Andriy Grivko, Andrey Zeits.

Bahrain-Merida

Vincenzo Nibali nem lesz ott a Tour rajtjánál, a Vueltára koncentrál. A csapat csupa remek többnapos menőből áll, de senki sem emelkedik ki a keretből, így mindenki szabad kezet kapott a vezetéstől. A jó eredmények reményében a Merida új Reacto bringákat ad majd a versenyzők alá a sík szakaszokon.

A Bahrain Merida sora a Tourra: Janez Brajkovič, Ondrej Cink, Yukiya Arashiro, Tsgabu Grmay, Ion Izagirre, Sonny Colbrelli, Borut Božič, Javier Moreno, Grega Bole

BMC Racing Team

A kép senkit se tévesszen meg. Cadel Evans csak lelki támogatóként van jelen 🙂 / Forrás: BMC Facebook

Tejay Van Garderen nem szerepel a keretben, viszont az élete formájában lévő Richie Porte igen. Az ausztrál úgy számít az egyik legnagyobb esélyesnek a Tour de France-on, hogy az egyik legutolsó erőpróbát, a Critérium du Dauphinét meg se nyerte. Porte már tavaly sem volt gyenge, de rettentően balszerencsésen alakult számára a verseny. Akármi is történik vele, a csapatban ott lesz Greg Van Avermaet is, aki a szakaszgyőzelmekért, vagy akár a zöld trikóért is harcba szállhat.

A csapat egyébként sem gyenge. Ott lesz a friss svájci időfutam bajnok, fiatal tehetség, Stefan Küng, aki már a Romandiai Körversenyen is nyert szakaszt. Szerepel a sorban Nicholas Roche is, aki 16 Grand Touros tapasztalatával erősítheti a keretet.

A BMC sora a Tourra: Damiano Caruso, Alessandro De Marchi, Stefan Küng, Amaël Moinard, Richie Porte, Nicolas Roche, Michael Schär, Greg Van Avermaet, Danilo Wyss.

Bora – Hansgrohe

Peter Sagan. Zöld trikó. Hatodszor. Rekord döntés. Talán elég is lenne ennyit írnunk a világbajnok csapatáról, azonban ott lesz még a sorban Rafal Majka is, aki egy összetett top 10-ben bízhat. Érdekesség, hogy ezúttal Peter Sagan testvérét, a szlovák országúti bajnok Jurajt is beválasztották a keretbe.

A Bora – Hansgrohe sora a Tourra: Maciej Bodnar, Emanuel Buchmann, Marcus Burghardt, Rafal Majka, Jay McCarthy, Pawel Poljanski, Peter Sagan, Juraj Sagan, Rüdiger Selig.

Cannondale Drapac

Andrew Talansky ragad mikrofont a Tour csapat prezentációján / Forrás: Cannondale-Drapac Twitter

Az egyik legérdekesebb csapat lehet a Cannondale-Drapac a 2017-es Touron. Az összetettért Urán és Talansky mehet, valamint jó kártya Pierre Rolland is, de ő ott volt a Giro d’Italián is. Taylor Phinney életében először indul a Francia Körön, azonban eddig még nem ment túl jó szezont. Valószínűleg ők is csak verseny közben látják majd teljesen át, hogy mik lehetnek a reális esélyeik.

A Cannondale Drapac sora a Tourra: Alberto Bettiol, Patrick Bevin, Nate Brown, Simon Clarke, Andrew Talansky, Taylor Phinney, Pierre Rolland, Rigoberto Urán, Dylan Van Baarle.

Cofidis

Bouhanninak szüksége lesz a csapata támogatására / Forrás: Cofidis Facebook

Természetesen a cél Nacer Bouhanni első szakaszgyőzelme lesz a Touron, de a francia nincs a legjobb formában, hiszen simán kikapott Démare-tól a Dauphinén és a francia bajnokságon is. Daniel Navarro jó lehet egy összetett top 20-ra.

A Cofidis sora a Tourra: Nacer Bouhanni, Dimitri Claeys, Nicolas Edet, Christophe Laporte, Cyril Lemoine, Luis Angel Maté, Daniel Navarro, Florian Sénéchal, Julien Simon.

Direct Energie

A “másik” szabadkártyás pro konti francia csapat körül hetek óta viták keringtek, hiszen a csapat vezetője Jean-René Bernaudeau ultimátumot adott a feltörekvő sprinternek, Bryan Coquard-nak, hogy a franciát csak akkor választja be a Tour de France keretbe, ha szakaszt nyer a Dauphinén. Mint az kiderült, Coquard nem nyert szakaszt, így nem is került bele a keretbe, de a versenyző attól tart, hogy mindez csak egy bosszú amiatt, hogy korábban bejelentette, 2018-ban már másik csapatnál fog versenyezni.

A sor végül természetesen teljesen francia lett, benne a két 38 éves veteránnal, Chavanellel és az élete utolsó versenyére készülő Voecklerrel. Jelenlétük biztosítja a felhajtást a csapat körül, azonban eredményességükben már évek óta kevésbé lehet bízni és ez úgy tűnik idén sem lesz másként. Sokkal inkább várhatunk eredményeket a fiatal Lilian Calmejane-tól, aki idén már 6 versenyt nyert és elvitte a Párizs-Nizza pöttyös trikóját is.

A Direct Energie sora a Tourra: Thomas Voeckler, Sylvain Chavanel, Lilian Calmejane, Adrien Petit, Romain Sicard, Perrig Quéméneur, Angelo Tulik, Thomas Boudat és Yohann Gene.

FDJ

Thibaut Pinot a Giro d’Italián látottak alapján tovább erősödött a háromhetes körversenyeken, de elmondása szerint fáradt, és nem az összetettre fog menni a Tour de France-on. Meglátjuk, hogy ezzel csak terhet akart levenni a válláról, vagy valóban csak etapsikereket várhatunk tőle.

Akitől viszont nagyobb eséllyel várhatunk sikereket az Arnaud Démare lesz, aki nyolc győzelmet számlál idén. Nyert a Párizs-Nizzán, a Dauphinén és legutóbb a francia bajnokságon is győzedelmeskedett. A korábbi U23-as világbajnok pályafutásában áttörés lehet a 2017-es Tour.

A FDJ sora a Tourra: Davide Cimolai, Mickaël Delage, Arnaud Démare, Ignatas Konovalovas, Jacopo Guarnieri, Olivier Le Gac, Rudy Molard, Thibaut Pinot, Arthur Vichot.

Lotto Soudal

Igen erős és vegyes csapattal érkezik Düsseldorfba André Greipel csapata. A német sprinter természetesen minél több szakaszt szeretne nyerni, amire minden esélye meg is van, hiszen kedvenc felvezetőemberei, mint Sieberg, Lars Ytting Bak vagy Roelandts mind szerepelnek a csapatban.

Ha lottos Grand Tour csapat, akkor Adam Hansen – természetesen az ausztrál ezúttal sem maradt ki a keretből, így újabb strigulát húzhat be: sorozatban 18. GT-jére készül. Az összetettre Tiesj Bennot és Tony Gallopin lehet jó.

A Lotto Soudal sora a Tourra: Lars Bak, Tiesj Benoot, Thomas De Gendt, Tony Gallopin, Andre Greipel, Adam Hansen, Jurgen Roelandts, Marcel Sieberg, Tim Wellens

Katusha Alpecin

Ki csap le vajon Kristoffra? / Forrás: Katusha Alpecin Facebook

Kristoffék is kifehéredtek a 2017-es Tour de France-ra. A norvég kapcsolata a csapattal kissé viharos az elmúlt hetekben, de lehűtheti a kedélyeket egy szakaszgyőzelem. Persze megkeverheti a kártyákat az a tény is, hogy Kristoff azt ígérte, eldől a jövője a Tour alatt.

A reflektorfényben azonban először mindenképpen az időfutam világbajnok Tony Martin lesz, aki hazája közönsége előtt küzdhet majd a sárga trikóért. Martinnak mindent bele kell adnia a 14 kilométeres távon, hiszen a Dauphiné időfutamán alul maradt Richie Porte-tal szemben. A világbajnok minden esetre a német időfutam bajnokság megnyerésével hangolt a Tourra.

A Katusha Alpecin sora a Tourra: Alexander Kristoff, Tony Martin, Marco Haller, Reto Hollenstein, Robert Kiserlowvski, Maurits Lammertink, Nils Politt, Tiago Machado, Rick Zabel

Movistar Team

Forrás: Movistar Twitter

Alejandro Valverdéről néhány hónappal ezelőtt maga Chris Froome állította, hogy a Tour de France egyik legnagyobb favoritja. Nem is csoda, hisz elképesztő tavaszi kampányt futott a spanyol. A Dauphinén azonban már nem volt olyan acélos, és – nem meglepő módon – ezúttal is kijelentette, hogy Quintanát fogja segíteni a Touron.

Quintana a Giro d’Italián “csak” második lett és azóta nem is indult versenyen, így különösen érdemes lesz figyelni, milyen formát mutat a kolumbiai. A csapat minden esetre erős lesz Betancurral, Bennatival, Ervitivel, a spanyol bajnokságokat megnyerő Herradával (mezőny) és Castroviejoval (időfutam).

A Movistar Team sora a Tourra: Alejandro Valverede, Nairo Quintana, Jasha Sütterlin, Jesús Herrada, Imanol Erviti, Daniele Bennati, Jonathan Castroviejo, Carlos Betancur, Andrey Amador

Orica – Scott

Forrás: Orica-Scott Facebook

Az Oricánál tényleg más szelek fújnak. Az átszervezést már tavaly bejelentették, így akár azt is sejthettük volna, hogy Matthews eltávozása után Gerrans szerepe tisztázva lesz a Touron. Az ausztrál azonban nem került be a keretbe, helyette a sérülés miatt kétes formában lévő Chaves-ért valamint a valóban jó formát mutató Simon Yates-ért megy a csapat. Egyértelmű tehát, hogy az összetett remények kerültek előtérbe az Oricánál, azonban a síkabb vagy rövidebb emelkedős befutókra szakaszokra ott lesz Albasini is a keretben.

Az Orica – Scott sora a Tourra: Esteban Chaves, Simon Yates, Mat Hayman, Daryl Impey, Michael Albasini, Roman Kreuziger, Damien Howson, Jens Keukeleire, Luke Durbridge.

Quick – Step Floors

Kittel a helyi sztár / Forrás: Quick Step Floors Twitter

A Giro ötödét megnyerték, most Dan Martin, Marcel Kittel és Gilbert harcolnak a győzelmekért. Kittel nem kérdés, hogy extra motivációval fog küzdeni hazai földön, Trentin már két szakaszt nyert a Francia Körön korábban, Gilbert 2011-ben nyerte az első napot és a friss cseh bajnok Stybar is elvitt egy szakaszt tavaly Lyonban. A csapat morálját növelheti, hogy akármelyik pillanatban bejelenthetik egy új tőkeerős szponzor érkezését, amely biztosíthatja az alakulat jövőjét 2018 utánra is. A Tour egyik legnagyobb meglepetése lenne, ha üres kézzel távoznának a versenyről.

A Quick – Step Floors sora a Tourra: Jack Bauer, Gianluca Brambilla, Philippe Gilbert, Marcel Kittel, Daniel Martin, Fabio Sabatini, Zdenek Stybar, Matteo Trentin, Julien Vermote.

Team Dimension Data

Mark Cavendish indulása sokáig kérdéses volt a Tour de France-on, lévén az elmúlt hónapokban mononukleózissal kezelték. A sprinter aztán elindult a Szlovén Körversenyen, ahol majdnem nyert is egy szakaszt, így végül zöld utat adtak neki a Tourra és el is készülhetett az egyedi kerékpárja.

A kerékpár zöld színe egyébként nem a Tour de France zöld trikójára, hanem a Dimenson Data színére rímel. Ennek ellenére a betegségéből felépülő Mark Cavendish önbizalma a régi: “Hiszek abban, hogy én vagyok a bolygó leggyorsabb sprintere. A betegség nélkül már idén megdönteném a rekordot.” – mondta a sprinter a The Times-nak és egyúttal jelezte, hogy Eddy Merckx 34 szakaszgyőzelmét nem 2017-ben fogja megdönteni. Cavendish mindenesetre sokkal pihentebb lesz, mint tavaly, de a rekorddöntéshez 5 szakaszgyőzelemre lenne majd szüksége.

Cavendish-en kívül Edvald Boasson Hagen és van Rensburg lehet esélyes szakaszgyőzelemre.

A Team Dimension Data sora a Tourra: Mark Cavendish, Stephen Cummings, Edvald Boasson Hagen, Bernhard Eisel, Reinardt Janse van Rensburg, Serge Pauwels, Mark Renshaw, Scott Thwaites, Jaco Venter

Team Fortuneo – Oscaro

A pro kontinentális csapat sajnos a napokban veszítette el egyik névadó szponzorát, így rögtön új névvel állnak rajthoz a Francia Körversenyen. Az összeállítás nagyon igazságosnak tűnik, hiszen a csapat döntő része nyert már versenyt idén. Brice Feillu még Agritubeles színekben aratott sikert a Touron 2009-ben, így tőle, esetleg Bouet-től várhatunk legnagyobb eséllyel szakaszgyőzelmet, de valószínűleg ritkán láthatunk majd olyan szökést, amelyben nem tekerne fortuneós bringás. Az összetett tekintetében az argentin Sepulveda lesz az első számú ember.

A Team Fortuneo – Oscrao sora a Tourra: Vegard Breen, Anthony Delaplace, Armindo Fonseca, Brice Feillu, Dan McLay, Pierre-Luc Périchon, Chris Anker Sorensen, Eduardo Sepulveda, Florian Vachon.

Team Lotto NL – Jumbo

Forrás: Lotto NL – Jumbo Facebook

Valahogy a Lotto NL – Jumbo vezetése csak nem akar beletörődni abba, hogy Gesink beéretlen tehetség. A holland a maga 31 évével már nem számít a legfiatalabbnak, és bár durva dolgokon ment keresztül (köztük egy szívműtét) eddig pályafutása során, nem úgy tűnik, hogy a 2017-es Touron fog átütő sikert aratni. Mindenestre ő lesz az elsőszámú ember a csapatban.

Mellette az ausztrál George Bennett-re lesz érdemes odafigyelni, aki megnyerte a Kaliforniai Körversenyt. Az időfutamokon Primoz Roglič szerepelhet jól. A szlovén nyert kronót a Romandiai az Algarvei és a Baszk Körversenyen is, így Tony Martin egyik legnagyobb kihívója lehet. Természetesen ha időfutam, akkor Jos Van Emdenről sem szabad megfeledkezni, aki a Giro utolsó szakaszát nyerte.

A Lotto NL – Jumbo sora a Tourra: Robert Gesink, George Bennett, Dylan Grönewgen, Tom Leezer, Pail Martens, Primoz Roglič, Timo Roosen, Jos Van Emden, Robert Wagner

Team Sky

Forrás: Team Sky / Russ Ellis

Elsőként ők kezdték el a fehérítő kúrát és ők is végezték a legteljesebb munkát. Egyértelműen az elsőszámú esélyes csapatról van szó, hiszen az elmúlt öt évben 4 Tourt nyertek. Chris Froome azonban idén semmit nem nyert még és egyöntetűek a vélemények, hogy 2013 óta most először tűnik verhetőnek. A csapattársakon azonban ezúttal sem fog múlni: Kwiatkowski, Thomas, Landa Kiryienka… Szinte bárkit felsorolhatnánk a csapatból, akik igen nagy eséllyel nyernének szakaszt, ha Froome esélyei elszállnának.

A Sky nemrég bejelentette, hogy Froome-mal szerződést hosszabbítottak egészen 2020-ig.

A Team Sky sora a Tourra: Chris Froome, Geraint Thomas, Mikel Landa, Michal Kwiatkowski, Vasil Kiryienka, Mikel Nieve, Sergio Henao, Luke Rowe, Christian Knees.

Team Sunweb

A Sunwebnél Matthews lesz az ász, aki akár a zöld trikóért is harcban lehet Sagannal. Az ausztrálnak Nikias Arndt segíthet a sprintekben.

Tom Dumoulin hiányában sem lesz gyenge a holland különítmény a Sunwebnél. A veterán Ten dam már többször is bizonyította, hogy képes top 10 körül végezni az összetettben, Sinkeldam pedig a napokban lett holland bajnok.

A Team Sunweb sora a Tourra: Nikias Arndt, Warren Barguil, Roy Curvers, Simon Geschke, Michael Matthews, Ramon Sinkeldam, Laurens ten Dam, Mike Teunissen, Albert Timmer.

Trek Segafredo

Ők is kifehéredtek, a piros szín a cipőkre a feliratokra és a sisakokra költözött. Természetesen Alberto Contador második (a spanyol szerint harmadik) Tour de France győzelméért megy a csapat. Contador váltig állítja, hogy az értékei sosem voltak olyan jók, mint idén, de hallottuk ezt már tőle az elmúlt években és Froome-hoz hasonlóan ő sem nyert még idén semmit. Aztán ki tudja, lehet nekik lesz igazuk, ha meg kell mutatni a formát a Touron.

A Trek sajnos már a trikócsere előtt bekerült a hírekbe Cardoso pozitív mintája miatt. Az EPO-val lebukott bringás a ‘B’ mintára vár, hiszen állítása szerint nem tett semmi rosszat, viszont a Tour keretben a veterán Haimar Zubeldia vette át a helyét.

A Treknél akkor sem feltétlenül dől össze a világ, ha Contadornak nem jön össze a sárga trikó, hiszen Degenkolb révén a sík szakaszokra is rámehetnek.

A Trek Segafredo sora a Tourra: Alberto Contador, André Cardoso, Koen de Kort, John Degenkolb, Fabio Felline, Michael Gogl, Markel Irizar, Bauke Mollema, Jarlinson Pantano.

UAE Team Emirates

Az Emirates már a rajt előtt örülhet, hiszen új szponzort sikerült a csapathoz csábítaniuk. A mez azonban érdemben nem változott. A csapatból Meintjes lesz az első számú ember, aki top 10-et hozott a Baszk Körversenyen és a Dauphinén is. Amíg a hegyekbe nem ér a karaván, Ben Swift mehet rá a sík szakaszokra, míg később – Meintjes helyzetétől függően – az élete első Tour de France-án résztvevő Diego Ulissi próbálkozhat szökéssel

A UAE Team Emirates sora a Tourra: Louis Meintjes, Darwin Atapuma, Matteo Bono, Kristijan Durasek, Stake Laengen, Marco Marcato, Manuele Mori, Ben Swift, Diego Ulissi

Wanty-Groupe Gobert

2016 legerősebb pro kontinentális gárdája 2017-ben már a Tour de France-on is rajthoz áll. A Wanty számára ugrás az ismeretlenbe lesz a Tour, hiszen a keretből senki sem indult még soha a Francia Körön. Sőt, GT tapasztalattal is kevesen rendelkeznek, így valószínűleg a szökésekben lehetnek aktívak a kék mezesek.

A Wanty- Groupe Gobert sora a Tourra: Frederik Backaert, Thomas Degand, Guillaume Martin, Marco Minnaard, Yoann Offredo, Andrea Pasqualon, Dion Smith, Guillaume Van Keirsbulck, Pieter Vanspeybrouck.

 

Még többet szeretnél tudni a Francia Körversenyről? Kövesd a Flowcycle magazinnal a Tour de France eseményeit a flowcycle.hu/tour-2017 oldalon.

Hirdetés

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet